AMSTERDAM - Vietnam is niet verantwoordelijk voor het middels 'malware' hacken van websites en het bespioneren van politieke tegenstanders. Het land noemde de aantijgingen van zoekmachinebedrijf Google en computerveiligheidsbedrijf McAfee 'ongegrond'.

Dat liet het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken maandag op zijn website weten.

Google schreef vorige week op een weblog dat het bedrijf gestuit was op een reeks cyberaanvallen waarbij mogelijk tienduizend Vietnamezen slachtoffer zijn geworden. George Kurtz van beveiligingsbedrijf McAfee schreef dat de cyberaanval mogelijk was uitgevoerd door de Vietnamese regering.

Volgens de twee bedrijven richtten de hackers zich op politieke tegenstanders van de Vietnamese regering. In het bijzonder zouden ze het gemunt hebben op tegenstanders van de winning van bauxiet in het Aziatische land.

China

Google kreeg het eerder ook al aan de stok met de Chinese regering. Het bedrijf beschuldigt de autoriteiten in Peking er van, te hebben geprobeerd in te breken in de Gmail-accounts van Chinese dissidenten.

Naar aanleiding daarvan besloot Google de Chinese versie van zijn zoekmachine te sluiten. Bezoekers worden nu doorgeleid naar de zoekdienst in Hongkong, die niet is onderworpen aan de strenge censuurmaatregelen die de Chinese autoriteiten oplegden.