WADDINXVEEN - De sterke opkomst van de digitale fotografie betekent het het einde voor fotolaboratorium Hoogwerff Eikelenboom in Waddinxveen. Eigenaar Kodak heeft dinsdag gezegd het verlieslatende lab te moeten sluiten. Daardoor verliezen alle 116 werknemers hun baan. Het fotografieconcern had de vestiging sinds in bezit.

"Door de uitzonderlijk snelle groei van digitale fotografie bieden mensen veel minder rolletjes voor ontwikkeling aan", lichtte algemeen directeur A. de Kerpel van Kodak Nederland dinsdag het besluit toe. "Zij kunnen digitale foto's ook zelf printen of laten printen bij de vakfotograaf."

Kodak wil mede door deze ontwikkeling ruim twintig van zijn 47 Europese laboratoria sluiten en zich concentreren in de resterende vestigingen. Zo worden alle fotorolletjes die Kodak in de Benelux ontvangt vanaf half december in het Belgische Oostende ontwikkeld.

Kodak heeft in Nederland ook nog een verkoopkantoor in Vianen. Daar werken 120 verkopers voor het bedrijf.

De opmars van de digitale fotografie heeft het gehele Amerikaanse moederconcern Eastman Kodak in de problemen gebracht. Het concern kondigde in juli een nieuwe reorganisatie aan en besloot onlangs tot een forse verlaging van het dividend om financiële ruimte te maken voor een inhaalslag op de digitale markt.