AMSTERDAM – Een deel van de diensten van Google in China zijn geblokkeerd. Het is nog niet zeker of de blokkade iets te maken heeft met de onenigheid tussen Google en de Chinese overheid over censuur.

Dat melden Amerikaanse bronnen.

De blokkade houdt in dat veel mensen met smartphones niet bij de zoekmachine, Google maps, of hun blogs kunnen.

Ook Youtube is nog volledig geblokkeerd. Google Docs, Groups en Picasa zijn gedeeltelijk beschikbaar, zo blijkt uit een lijst beschikbaar gesteld door het internetbedrijf.

Zoekopdrachten

The Wall Street Journal en The Daily Telegraph melden tevens dat bijna alle zoekopdrachten in veel grote steden worden geblokkeerd. Chinese internetters kunnen wel zoeken, maar krijgen in plaats van resultaten foutmeldingen te zien.

“Het is nog te vroeg om te bepalen of de blokkade een actie is van de Chinese overheid”, aldus een statement van Google.

Censuur

Sinds 22 maart heeft Google de servers van de zoekmachine verplaatst naar Hong Kong, zodat de website wel beschikbaar is voor Chinezen en Google geen censuur hoeft toe te passen.

De overheid in China wil namelijk dat bepaalde sites geblokkeerd worden. Met het verplaatsen van de servers hoeft Google hier niets aan te doen. China blokkeert nog wel bepaalde, gevoelige, zoekopdrachten.