AMSTERDAM – XS4all gaat vanaf 7 april een groot experiment starten met IPv6 (Internet Protocol version 6).

Dat meldt de provider donderdag.

Vanaf vrijdag kunnen klanten zich inschrijven voor deelname aan de grootschalige pilot. Uiteindelijk zullen duizend klanten met het nieuwe protocol mogen testen.

IPv6 is ontwikkeld om Ipv4 te vervangen. Met versie 5 is wel geëxperimenteerd, maar daar is uiteindelijk nooit iets mee gedaan. IPv6 moet vooral de tekortkomingen en beperkingen van IPv4 gaan oplossen.

IP-adressen

Zo zijn er in IPv4 ‘maar’ ongeveer 4 miljard IP-adressen beschikbaar omdat er gebruik gemaakt wordt van 32-bit adressen. Deze zullen over ongeveer anderhalf jaar uitgeput zijn. Dit betekent dat er geen nieuwe apparaten met een internetverbinding bij kunnen komen.

Het IPv6-protocol maakt gebruik van 128-bit webadressen. Het protocol heeft hierdoor een veel groter, bijna oneindig, adresbereik en kent bovendien een aantal technische verbeteringen.

“Met de invoering van IPv6 zetten we weer een belangrijke volgende stap op weg naar een volledig IPv6-ready netwerk”, vertelt Niels Huijbregts, woordvoerder van XS4all.

Haastklus

“Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om nu alvast met het nieuwe protocol te leren omgaan. Zo kun je in alle rust testen en voorkom je dat IPv6 straks een haastklus wordt.”

Om te voorkomen dat er straks een los IPv4-internet en IPv6-internet ontstaan, adviseert XS4all bedrijven en organisaties nu al te beginnen met aanpassingen van servers, routers en andere apparatuur.

Deze week stemt de Tweede Kamer over IPv6. Kamerleden Gerkens, Algra en Van Dam willen dat IPv6 verplicht onderdeel wordt van ICT-aanbestedingen van de overheid.