FRANKFURT - De Europese Commissie wil alle EU-lidstaten verplichten om de toegang tot websites met kinderporno te blokkeren.

De maatregel maakt deel uit van een richtlijn rond kinderbescherming, waarvan maandag een ontwerp wordt voorgesteld in Brussel, zo meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

De richtlijn ''zal schoon schip maken met de donkere hoeken van het internet en met de criminele beelden van kindermisbruik'', zegt eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström in een gastbijdrage op de website van de FAZ.

Beelden die kindermisbruik tonen, kunnen in geen enkel geval gelden als vrije meningsuiting, zo zegt Malmström nog. ''Als we geen actie ondernemen, kunnen internetgebruikers het bekijken van dergelijke beelden op termijn als normaal gaan beschouwen.''

Grooming

De ontwerprichtlijn bevat 22 strafbare handelingen die de lidstaten zouden moeten omzetten in nationale wetgeving. Zo zou bijvoorbeeld ook 'grooming' bestraft kunnen worden: het in onlinenetwerken op zoek gaan naar kinderen met het doel ze later te misbruiken.

Mensenhandel

Malström maakte maandag ook bekend dat ze de strijd tegen de mensenhandel wil opvoeren. Er moet een einde komen aan gedwongen prostitutie en aan het aanzetten van kinderen tot bedelen en stelen.

Malmström wil dat de EU-lidstaten meer doen om mensenhandelaars te vervolgen en om slachtoffers te beschermen. Die laatsten moeten recht krijgen op onderdak en medische verzorging en ook op getuigenbescherming.

De voorstellen moeten nog worden besproken door de EU-landen en het Europees Parlement en daarna in nationale wetgeving worden omgezet.