DEN HAAG - De straling van een mobiele telefoon is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Er is dan ook geen reden de blootstellinglimieten te herzien. Dat heeft de Gezondheidsraad dinsdag geschreven in een advies aan diverse ministeries.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft tegenwoordig een mobieltje. Met de sterke toename van het gsm-gebruik groeide de bezorgdheid over mogelijk schadelijke gevolgen van blootstelling aan elektromagnetische velden ('straling').

Maar uit onderzoek is niets gebleken van een verband tussen veelvuldig gebruik van een mobieltje en het optreden van hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, of verhoging van de kans op een hersentumor, aldus de raad.

In sommige onderzoeken zijn wel enige effecten op het lichaam gevonden. Zo zouden er 'onder bepaalde omstandigheden kleine omkeerbare veranderingen van hersenactiviteit' geconstateerd zijn. Dit vond bijvoorbeeld plaats voordat een proefpersoon in slaap viel.

Ook zouden er geringe effecten zijn op het geheugen en de reactiesnelheid. Maar die effecten zijn zo klein, dat het lichaam die invloeden gemakkelijk kan herstellen, aldus de raad.

Nader onderzoek

De Gezondheidsraad vindt het ook niet nodig het gebruik van mobiele telefoons door kinderen zo veel mogelijk te beperken. "Aangezien er zich na het tweede levensjaar geen belangrijke veranderingen voordoen in de biologische ontwikkeling van de hersenen, zijn kinderen niet gevoeliger voor elektromagnetische velden", zo concluderen de wetenschappers.

Wel is er nader onderzoek nodig om beter inzicht te krijgen in de eventuele gevolgen op de lange termijn.

Wereldwijd

Op dit moment doet de International Agency for the Research on Cancer

/NETKinderen krijgen meer straling van de gsmEuropa stelt grens vast voor straling mobiele telefoon'EU moet norm stellen voor straling gsm'Nederlandse gsm's krijgen sticker met stralingsgevaarNeuroloog wil schadevergoeding van Motorola voor tumor