AMSTERDAM - Het ministerie van Defensie heeft de uitbreiding geblokkeerd van een landelijk dekkend draadloos netwerk van het bedrijf Worldmax, omdat dat het signaal van een militair satellietstation in Friesland zou verstoren.

Worldmax eist daarom, tot dusverre tevergeefs, een schadevergoeding van 100 miljoen euro, zo meldt Webwereld vrijdag. Worldmax biedt in Amsterdam abonnementen op het zogenoemde wimax aan onder de naam Aerea. Het bedrijf wil die dienst, waarmee klanten in de hele stad gebruik kunnen maken van een snelle draadloze internetverbinding, landelijk uitrollen.

Daarmee hoopt Worldmax de concurrentie het hoofd te kunnen bieden die mogelijk ontstaat na de zogenoemde 2,6 GHz-veiling, die in april van start moet gaan. Daarbij wordt een aantal frequentieblokken verkocht waarmee mobiel internet mogelijk wordt met de snelheid en de (beeld-)kwaliteit van breedbandverbindingen.

Naast de bestaande aanbieders, zoals KPN en Vodafone, zouden ook onder andere Tele2 en de kabelbedrijven Ziggo en UPC meedingen naar een kavel.

Terrorismebestrijding

Minster Eimert van Middelkoop van Defensie stak echter een stokje voor de plannen van Worldmax. Ten noorden van de lijn Amsterdam-Zwolle zou de wimaxfrequentie storing veroorzaken op de communicatie van een satellietstation in het Friese Burum. Het station is de hoofdvestiging van een dienst die satellietcommunicatie afluistert.

Dat station speelt volgens Van Middelkoop onder andere een belangrijke rol bij "terrorismebestrijding en het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens."

Kort geding

In december maakte het kabinet daarom aan Worldmax bekend dat het de uitbreiding van zijn netwerk moest staken. Alleen het bestaande netwerk in Amsterdam mocht in de lucht blijven. Het zou niet nodig of mogelijk zijn om Worldmax een vervangende frequentie aan te bieden.

Worldmax spande een kort geding aan waarin het een schadevergoeding eiste van 100 miljoen euro. Die zaak verloor het bedrijf. Worldmax noch de betrokken ministeries wilden vrijdag tegenover Webwereld reageren, meldt de site.