ROME/BOLOGNA - In Italië is donderdag een succesvolle poging gedaan om de persbreidel van premier Silvio Berlusconi voor de publieke omroep RAI te omzeilen via internet en satelliet-tv.

Vele honderdduizenden Italianen volgden een kritische actualiteitenrubriek die Berlusconi van het 'gewone' scherm had laten halen, via de nieuwe media.

Dat bleek vrijdag uit de kijkcijfers die Italiaanse media publiceerden. AnnoZero, een actualiteitenrubriek en talkshow gepresenteerd door de prominente journalist Michele Santoro, is het meest kritische programma dat onder Berlusconi is overgebleven op de RAI.

Onder druk van de premier heeft de top van de RAI AnnoZero en andere politieke talkshows van het scherm gehaald in de aanloop naar de regionale verkiezingen zondag en maandag.

Bologna

De ploeg van AnnoZero maakte donderdagavond in het linkse bolwerk Bologna toch een uitzending die werd doorgegeven via de internetsites van de twee grootste kranten van het land, Corriere della Sera en la Repubblica, en satellietkanalen als SKY (van Berlusconi's aartsvijand Rupert Murdoch) en lokale zenders.

AnnoZero bereikte donderdagavond via satelliet-tv en lokale zenders een marktaandeel van 13 procent, aldus de kijkcijfers van vrijdag.

Aardbeving

Daarnaast bekeken alleen al via de site van de centrumlinkse krant la Repubblica 350.000 mensen de uitzending. Santoro noemde het omzeilen van de persbreidel via de nieuwe media een ''aardbeving van stratosferische proporties''.

Berlusconi eiste na de uitzending dat het Italiaanse commissariaat voor de media sancties oplegt aan Santoro. Het Openbaar Ministerie op zijn beurt heeft een onderzoek naar Berlusconi geopend wegens machtsmisbruik vanwege zijn druk op de publieke omroep.

Mediamacht

De zakenman Berlusconi heeft al veel mediamacht doordat hij de meest bekeken commerciële tv-stations van het land bezit.

Volgens Pier Luigi Bersani, de leider van de grootste oppositiepartij PD, toont de gang van zaken rond AnnoZero aan dat ''censuur in de moderne tijd nutteloos is en zelfs een boemerang kan zijn''. De ex-communist: ''Als de premier een uitzending niet bevalt, moet hij maar zappen, net zoals alle andere burgers.''