AMSTERDAM - De beruchte Amerikaanse hacker Albert Gonzalez, ook bekend onder zijn pseudoniem 'Soupnazi', moet twintig jaar de cel in voor de diefstal van miljoenen creditcardnummers.

Dat meldt nieuwsdienst IDG. Gonzalez, die zijn bijnaam ontleende aan een aflevering van de Amerikaanse tv-serie Seinfeld, werd in 2008 opgepakt in zijn woonplaats Miami. Hij bekende tegenover Justitie te hebben ingebroken in de computersystemen van een groot aantal winkelketens.

Daarbij onderschepte hij miljoenen creditcardnummers, die hij verkocht aan andere criminelen.

Ook kraakte hij het systeem van Heartland Payment Systems, een bedrijf dat betalingen verwerkt voor grote creditcardmaatschappijen als American Express en Visa.

Tuin

De inbraak legde Gonzalez geen windeieren: bij zijn aanhouding bleek dat hij onder andere een miljoen dollar in zijn tuin had begraven. Ook beschikte hij over een duur huis in Miami, een luxueuze BMW, een aantal computers en een vuurwapen.

Honderden miljoenen

Enkele van de getroffen bedrijven zeggen honderden miljoenen dollars schade te hebben gelopen. Heartland schat zijn verliezen bijvoorbeeld op zo'n 130 miljoen dollar, onder meer omdat het bedrijf voor grote bedragen schikte met de creditcardmaatschappijen.

Gonzalez had een overeenkomst gesloten met Justitie. In ruil voor zijn bekentenis, zou het openbaar ministerie niet meer dan in totaal 25 jaar celstraf tegen hem eisen.

De 28-jarige cybercrimineel werd donderdag (lokale tijd) door een rechtbank in Boston voor twee aanklachten veroordeeld tot straffen van twintig jaar cel, maar hij mag die straffen gelijktijdig uitzitten.

Zijn advocaten probeerden tevergeefs de straf te verlagen door onder meer te wijzen op Gonzalez' drugsgebruik en zijn vermeende psychische aandoeningen. Bovendien zouden veel gestolen creditcardnummers zijn verlopen.

Inlichtingendiensten

Saillant detail is dat Gonzalez na een eerdere veroordeling een celstraf ontliep door te gaan samenwerken met de Amerikaanse inlichtingendiensten bij de bestrijding van cybercriminelen. Aan de hand van informatie die hij zo vergaarde, wisten hij en zijn kompanen zelf lange tijd buiten beeld te blijven.

Vrijdag doet de rechter uitspraak over een derde aanklacht.