AMSTERDAM - KPN en Vodafone stappen naar de rechter over de opzet van een Nederlandse veiling over frequentieverdeling voor mobiel internet. KPN vindt dat de veiling ''onnodig inefficiënt is opgezet''.

Dat heeft KPN donderdag bekendgemaakt. KPN heeft een kort geding aangespannen tegen het agentschap Telecom, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

Het bedrijf vindt dat mogelijke nieuwe toetreders veel meer ruimte krijgen dan de gevestigde orde, waaronder KPN. De onderneming benadrukt wel een voorstander te zijn van ''nieuwe spelers die de markt duurzaam stimuleren''.

Ook Vodafone spant - los van KPN - een kort geding aan, meldt het bedrijf tegenover Tweakers.net. De telecomprovider vindt dat bestaande operators er te bekaaid af komen in de veilingopzet, en wil bovendien duidelijkheid over de vraag wat er gaat gebeuren met de huidige licenties. Die lopen in 2013 af.

LTE

De zogeheten 2,6 GHz-veiling, waarmee mobiel internet mogelijk wordt met de snelheid en de (beeld-)kwaliteit van breedbandverbindingen, werd vorig najaar aangekondigd. De nieuwe frequentie is geschikt voor het zogenoemde LTE, een veel snellere opvolger van UMTS, de huidige standaard voor mobiel breedbandinternet.

UMTS-veiling

In het jaar 2000 bracht een veiling van de UMTS-frequenties in Nederland omgerekend zo'n 2,7 miljard euro op. Voormalig staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) liet echter weten bij de veiling van de LTE-frequenties niet te streven naar een maximale opbrengst.

Negen bedrijven gaan meedingen naar de etherfrequenties, die door de overheid worden geveild. De internetveiling begint op 20 april en duurt mogelijk enige weken.

Welke bedrijven verder aan de veiling meedoen, is niet bekend. Nederland heeft naast KPN twee grote aanbieders van mobiele communicatie: Vodafone en T-Mobile.

Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo heeft eerder aangegeven een frequentie te willen bemachtigen. Andere bedrijven die worden genoemd, zijn Tele2 en UPC. De bedrijven mogen zelf niet aangeven of ze meedoen.

De veiling is zó opgezet, dat tenminste drie nieuwe bedrijven tot de markt zullen toetreden. Naar verluidt heeft onder meer kabelbedrijf Ziggo belangstelling voor een kavel.