AMSTERDAM - De Noorse softwaremaker Opera heeft een iPhoneversie van zijn webbrowser dinsdag ter goedkeuring aangeboden bij Apple. Opera denkt niet dat Apple de software zal weigeren.

Het bedrijf heeft daarom op de eigen website een tellertje geplaatst waarop te zien is hoe lang het keuringsproces duurt. Wie de juiste tijd raadt, wint een nieuwe iPhone.

Of de prijs daadwerkelijk zal worden uitgereikt, valt nog te bezien. Apple heeft al meermalen applicaties de toegang tot zijn softwaredistributiekanaal de App Store geweigerd die concurreren met Apples eigen producten, zoals webbrowser Safari. Ook een iPhone-versie van Opera werd eerder al eens afgewezen.

Verwarring

Officieel voert Apple daarbij doorgaans als reden aan dat de software tot verwarring onder consumenten zou kunnen leiden, of beroept het zich op voorwaarden die het aan ontwikkelaars stelt.

Zo mogen iPhone-applicaties niet zelfstandig programma- of scriptcode interpreteren en uitvoeren. Een webbrowser doet dat doorgaans wel, bijvoorbeeld omdat veel websites javascript bevatten.

Sneller

Opera demonstreerde de iPhoneversie in februari op een vakbeurs voor de mobiele-telefoniesector in Barcelona. Volgens het bedrijf is Opera op de iPhone vooral een uitkomst, omdat het opgevraagde websites comprimeert voor die op de telefoon worden weergegeven.

Daardoor verbruikt de browser minder data, waardoor die sneller zou zijn dan Safari. Bovendien scheelt dat bij veel abonnementsvormen in de kosten.