AMSTERDAM - Medewerkers van klokkenluiderssite Wikileaks beweren te zijn gevolgd en aangehouden door medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en IJslandse autoriteiten. Aanleiding zou een video zijn, waarop een luchtaanval van de Amerikanen te zien is.

Op 5 april wil Wikileaks op een bijeenkomst van de National Press Club in Washington een video tonen van een aanval van de Amerikaanse luchtmacht. Het zou gaan om een door het Pentagon uitgevoerde moord. De medewerkers van de site stellen ook over gegevens van CIA-vliegtuigen te beschikken als ondersteunend bewijs.

Achtervolging

Wikileaks stelt op Twitter in verband met de aanstaande vertoning te worden tegenwerkt. Medewerkers zouden worden geobserveerd door de Amerikaanse en IJslandse autoriteiten. Daarbij worden er foto's en video's van de medewerkers genomen, is een medewerker 22 uur aangehouden en zou zijn gepoogd het videomateriaal te krijgen.

De medewerkers uiten op Twitter hun bezorgdheid: "Als er iets met ons gebeurt, gaat het om de video van 5 april".

Omstreden

De website Wikileaks is erg omstreden, omdat het documenten van overheden en bedrijven met schandelen onthult. Vorig jaar werd de site op last van een Amerikaanse rechter tien dagen gesloten, omdat de Zwitserse bank Julius Baer informatie over zijn witwaspraktijken op de Kaaimaneilanden niet online wilde teruglezen.

Dat IJsland bij het verhaal is betrokken, heeft te maken met het feit dat de site daar probeert naartoe te vluchten. Momenteel wordt daar gewerkt aan een aantal wetswijzigingen, die juridische bescherming moeten bieden aan journalisten en klokkenluiders. Dit Icelandic Modern Media Initiative moet het land aantrekkelijk maken voor de vestiging van datacenters te lokken.

Wikileaks kampt momenteel met grote financiële problemen en probeert het voortbestaan veilig te stellen door donaties te vragen.