BRUSSEL - Op aandringen van demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) steekt de EU een stokje voor de export van internetfilters naar Iran.

Het Iraanse regime gebruikt de filters nu regelmatig om websites, mails, skypegesprekken en twitters te censureren.

De ministers van Buitenlandse Zaken stelden maandag in een verklaring dat het verstoren van internet en tv-uitzendingen onaanvaardbaar is. Ze willen daartegen actie ondernemen en roepen het regime in Teheran op de vrijheid van meningsuiting te respecteren.

''Die vrijheid omvat ook het recht voor burgers om informatie te zoeken en te ontvangen ongeacht de grenzen'', aldus de verklaring van de ministers.

Exportverbod

Verhagen zegt dat ambtenaren in Brussel al dinsdag aan de slag gaan met onder meer een exportverbod op internetfilters: ''Ik ben zeer tevreden dat Europa verder gaat werken aan beperking van de export van internetfilters naar Iran, zodat het regime moeilijker de vrije toegang kan beperken. Een maatregel waar ik al tijden voor pleit.''

Naar verluidt verkopen onder meer Siemens en Nokia apparatuur om internet te filteren. De minister erkent dat Iran de filters ook kan bestellen in bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten. Maar hij heeft goede hoop dat ook de VS aan een exportverbod willen meewerken.

Censuur

Verhagen denkt ook aan mogelijkheden om Iraniërs te leren hoe ze de censuur kunnen ontwijken. Ook wil hij Europese softwarebedrijven verbieden om Iraanse ambtenaren uitleg te geven hoe de filters werken.

De Iraanse censuur bereikte een hoogtepunt op 11 februari. Het land herdacht toen de islamitische revolutie in 1979. De uitzendingen van bijna zeventig buitenlandse tv-zenders werden geblokkeerd. Zelfs sms'jes werden onderschept.

Sancties

De Europese actie tegen internetcensuur komt naast een discussie over sancties tegen Iran. Vooral de Verenigde Staten willen sancties omdat het streng islamitische Iran zou werken aan een kernbom.

Verhagen herhaalde dat de internationale actie tegen de Iraanse kernplannen steeds urgenter wordt. ''Als er in de Veiligheidsraad onverhoopt geen afspraak over sancties mogelijk blijkt, moeten we als Europa sancties treffen tegen het regime, niet tegen de bevolking.''