AMSTERDAM - Bijna de helft (45 procent) van de discriminerende opmerkingen op internet is gericht tegen Joden. Dit blijkt uit cijfers over 2009, die het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) woensdag bekendmaakte.

De cijfers zijn gebaseerd op meldingen die de organisatie binnenkreeg van internetgebruikers. Vorig jaar kreeg het MDI 1238 meldingen van discriminatie.

Van de in totaal 577 als strafbaar bestempelde commentaren van internetgebruikers waren er 258 antisemitisch van aard.

Op websites als stormfront.org en radioislam.org werd 20 procent van de strafbare anti-joodse opmerkingen aangetroffen, aldus het MDI. Daarvan werd 80 procent op zogenoemde 'mainstream' sites aangetroffen.

Daling

Het totaal aantal strafbaar geachte opmerkingen is volgens het MDI lager dan in 2008. Toen merkte het MDI nog 899 uitingen aan als strafbaar bij 1226 meldingen.

Volgens de organisatie is er echter geen sprake van een afname van discriminatie op internet: ''Het verschil tussen dit jaar en vorig jaar komt omdat een aantal sites waar in 2008 erg veel extreme opmerkingen stonden, inmiddels niet meer bestaat'', verklaarde een woordvoerster.