HEESWIJK-DINTHER - Twee leerlingen van het gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther zijn vorige week van school gestuurd omdat zij vanaf november 2008 hebben rondgesnuffeld in de e-mail van in totaal negentien leraren.

Ze waren vooral uit op proefwerken en schoolexamens die werden gedeeld met vrienden, bevestigde rector Wim Harmsen dinsdag een bericht uit het Brabants Dagblad.

De school doet dinsdag bij de politie aangifte van computervredebreuk. In totaal veertien leerlingen uit de klassen 5 en 6 die voorinzage hebben misbruikt om betere punten te halen zijn gestraft met een één. Ze moeten hun toetsen overdoen.

Geruchten die de ronde deden, zetten de school anderhalve week geleden op het spoor van de hack. Vorige week hebben de daders hun actie opgebiecht. Ze gebruikten een zogenoemde keylogger, waarmee toetsaanslagen op de computer van de docent zijn uit te lezen.

Spijt

Zo achterhaalden ze de inloggegevens voor de e-mail van de docenten. Ze toonden spijt en hadden wroeging aldus Harmsen maar vanwege een breuk in het vertrouwen met de leraren is een terugkeer op school onbespreekbaar, zei hij.

De Inspectie van het Onderwijs is geïnformeerd. Bernrode zegt dat met de computerbeveiliging niks mis is maar dat niet was gerekend op zulk misbruik door leerlingen.