AMSTERDAM - Internetprovider XS4ALL ziet niets in een wettelijk verbod op het zonder toestemming downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Zo'n verbod is niet te handhaven zonder fundamentele burgerrechten te schenden, meent de provider.

XS4ALL reageert daarmee op een rapport van een kamercommissie die zich onder leiding van Arda Gerkens (SP) heeft gebogen over de toekomst van het auteursrecht op internet. De commissie pleit voor een verbod op het zonder toestemming downloaden van muziek, films en software. Op dit moment is alleen het uploaden daarvan verboden.

Volgens XS4ALL kan zo'n verbod alleen worden gehandhaafd door het internetverkeer van iedere consument te controleren, bijvoorbeeld via een technologie die 'Deep Packet Inspection' (DPI) wordt genoemd.

Daarbij worden alle gegevens die van en naar de computer van de gebruiker worden verstuurd, gecontroleerd om na te gaan of de klant illegaal aan het downloaden is. Internetproviders zouden die controle moeten uitvoeren.

Politierobot

XS4ALL zegt dat daarmee het auteursrecht weliswaar wordt beschermd, maar dat het recht op privacy, de informatievrijheid, de vrijheid van meningsuiting en het communicatiegeheim van de burger juist worden geschonden. "Iedere burger die zich op internet begeeft, krijgt permanente bewaking van een politierobot." De provider vindt het handhaven van de wet bovendien een overheidstaak.

In zijn reactie op het rapport van de commissie-Gerkens stelt XS4ALL dat de entertainmentindustrie internetpiraterij voor een groot deel aan zichzelf te wijten heeft, door niet aan te sluiten bij de wens van de consument. De provider ziet in de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen van de entertainmentindustrie een betere remedie tegen piraterij.

Door de opkomst van internet kunnen consumenten wanneer ze maar willen de nieuwste films bekijken of de nieuwste muziek horen. De film- en muzieksector hebben zich onvoldoende aangepast aan die wens. Zo worden de meeste bioscoopfilms nog altijd eerst in de Verenigde Staten uitgebracht, zijn dvd's vaak niet wereldwijd af te spelen en is veel muziek voorzien van DRM, een technologie die er voor zorgt dat een liedje niet op iedere muziekspeler kan worden beluisterd.

Pakje kauwgom

Volgens XS4ALL zouden de meeste consumenten wel degelijk bereid zijn om voor muziek of films te betalen, als de entertainmentindustrie met dergelijke praktijken zou breken. "Natuurlijk hou je altijd mensen die een pakje kauwgom stelen bij Albert Heijn," licht woordvoerder Niels Huijbregts toe. "Maar de meeste mensen doen dat niet. Niet omdat ze permanent bewaakt worden, maar gewoon omdat ze vinden dat je niet moet stelen."

Verkiezingen

XS4ALL heeft zijn reactie gestuurd aan de leden van de commissie-Gerkens, wier rapport nog in de Kamer wordt besproken. Een kabinetsreactie op dat rapport, waarin demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie aankondigde het downloadverbod te willen regelen, wordt na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni behandeld.

Ook de programcommissies van de politieke partijen hebben een exemplaar van de reactie van XS4ALL ontvangen.

Spookverhaal

Woordvoerder Wouter Rutten van de NVPI, Nederlandse brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, noemt de toekomstschets van XS4ALL een "spookverhaal". De suggestie dat een downloadverbod alleen te handhaven zou zijn door alle internetgebruikers permanent te controleren is volgens hem onzinnig.

"Downloaden is op dit moment alleen in Nederland toegestaan. Toch worden in al die andere Europese landen, waar het wel verboden is, geen burgerrechten geschonden. Net zo min als in Nederland bij de handhaving van het verbod op bijvoorbeeld kinderporno."

Rutten hoopt dat internetproviders snel samen met de entertainmentindustrie en de politiek om de tafel gaan om te bespreken hoe internetpiraterij kan worden bestreden.