TURNHOUT - Terwijl het Nederlandse Korps Landelijke Politiediensten nog onderzoekt of er een strafrechtelijk proces tegen Buro Zoeklicht komt, heeft justitie in België al een dergelijk onderzoek aangekondigd. De maker van de site waarop foto's staan van slachtoffertjes van seksueel misbruik op internet staan, wordt nu zelf vervolgd. Dat heeft een woordvoerder van het parket in Turnhout maandag bevestigd.

De gewraakte foto's staan sinds vorig jaar november op de website van het in Haarlem gevestigde Buro Zoeklicht

Vorige week maakte Zoeklicht bekend dat op deze wijze van zes kinderen de identiteit is vastgesteld. De werkgroep heeft deze informatie vorige week doorgegeven aan het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen. Dat zegt de dossiers serieus te zullen onderzoeken.

Leveren

Het Openbaar Ministerie in Haarlem zei aanvankelijk niet blij te zijn met de actie van Zoeklicht, maar er niets tegen te kunnen doen. De Belgische justitie startte wel een onderzoek. Zij verdenkt de maker van de site ervan het materiaal aan Zoeklicht te hebben geleverd.

Doordat de portretjes van de misbruikte kinderen op internet worden gepubliceerd, schendt de verdachte volgens het parket in Turnhout de privacywet. Dat de foto's op een Nederlandse internetsite staan, maakt volgens een woordvoerder niet uit.

"De foto's kunnen immers in België geraadpleegd worden", luidt de redenering van de Belgische justitie. Het onderzoek naar de publicatie op internet is afgerond, maar justitie wacht met vervolging van de man tot enkele andere onderzoeken tegen de Belg zijn afgerond.

/NETJustitie start onderzoek naar misbruikte kinderenZoeklicht zet slachtoffers kinderporno op website