HENGELO - Het Finse telecombedrijf Nokia heeft uit eigen onderzoek geconcludeerd dat de ontploffing van een gsm, waardoor een jongen in Hengelo onlangs gewond raakte, is veroorzaakt door een nagemaakte Nokia batterij. Al eerder schreven kranten naar aanleiding van TNO-onderzoek dat Nokia niet verantwoordelijk was voor het ontploffen van mobiele telefoons van dat merk.

Nokia wijt het probleem van de ontploffingen aan het gebruik van niet-originele batterijen. De Consumentenbond had gevraagd om diepgaand onderzoek omdat het had vernomen dat diverse telecomconcerns op de hoogte waren van het gevaar, maar dit niet naar buiten brachten. Zij eisen via de Keuringsdienst van Waren een lijst met gevaarlijke combinaties van telefoons met niet originele batterijen.

Een dag nadat de Consumentenbond een onderzoek eiste naar het ontploffingsgevaar van Nokia toestellen, ontplofte wederom een Nokia. Ditmaal betrof het een Vietnamese vrouw. De vrouw liep brandwonden op aan haar been.

Eerder werden twee Nederlanders getroffen door exploderende Nokia telefoons. Een 33-jarige vrouw bleek geen originele Nokia batterij te gebruiken, evenals het Vietnamese slachtoffer. De Hengelose jongen die werd getroffen, verklaarde wél een originele accu te gebruiken.

Dick Schmal van TNO vindt de uitleg van Nokia ‘redelijk overtuigend’. “Meestal zijn naleverbatterijen niet afgestemd op de mobiele telefoons.” Zowel fabrikanten als onderzoeksinstellingen en TNO zijn druk bezig om zowel de elektronica in het mobieltje als de chemische samenstelling van de batterij te verbeteren. Wat deze veiligheidsverbeteringen lastig maakt, stelt Schmal, is dat ze ten koste kunnen gaan van de kwaliteit en de duurzaamheid van de batterijen.

TNO deed onderzoek naar de verantwoordelijk gehouden lithium batterijen. De batterijen worden wereldwijd geprefereerd vanwege hun hoge energiedichtheid. “Maar omdat deze energie is opgeslagen in een klein volume kan de batterij bij kortsluiting, bijvoorbeeld ten gevolge van een val, gaan smelten of branden. Of zo u wilt, ontploffen”, vertelt Schmal.