DEN HAAG - Negen bedrijven gaan meedingen naar etherfrequenties voor mobiel internet, die door de overheid worden geveild. De internetveiling begint op 20 april en duurt mogelijk enige weken. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

De zogeheten 2,6 GHz-veiling, waarmee mobiel internet mogelijk wordt met de snelheid en de (beeld)-kwaliteit van breedbandverbindingen, werd vorig najaar aangekondigd.

Potentiële deelnemers konden zich tot 8 januari inschrijven. De veiling zal worden uitgevoerd door het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

Schatkist

De veiling lijkt op de vorige, die van UMTS-frequenties in het jaar 2000. Die verkoop bij opbod leverde de schatkist omgerekend ongeveer 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype. Voormalig staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken zei eerder al dat de overheid bij deze veiling niet het onderste uit de kan wil halen.

Aanbieders

Het ministerie wil met de veiling komen tot meer concurrentie. Nederland heeft nu drie grote aanbieders van mobiele communicatie: KPN, Vodafone en T-Mobile. Naar verwachting hebben zij zich ook aangemeld als mogelijke kopers van de nieuwe frequenties. De veiling wordt zo ingericht dat er minimaal drie nieuwe bedrijven komen op deze markt.

Welke bedrijven aan de veiling meedoen, is niet bekend. Kabelbedrijf Ziggo heeft eerder aangegeven een frequentie te willen bemachtigen. Andere bedrijven die worden genoemd, zijn Tele2 en UPC. De bedrijven mogen zelf niet aangeven of ze meedoen.