DEN HAAG - De snelle netwerken van telecombedrijven snakten jarenlang naar klandizie. Nu moet T-Mobile ''alle zeilen bijzetten'' om de sterk groeiende vraag naar mobiel internet op te vangen, zo zegt directeur Bart Weijermars.

T-Mobile heeft in Nederland het dataverkeer de afgelopen jaren explosief zien groeien. Twee jaar geleden ging per maand 67 terabyte aan data over het netwerk. Vorig jaar was dat al 200 terabyte, ofwel zo'n vier miljard mailtjes.

De groei kan het iPhone-effect worden genoemd. In 2008, het jaar waarin T-Mobile de exclusieve aanbieder werd van de Apple-telefoon, verachtvoudigde het internetverkeer zelfs.

Met meer investeringen anticipeert T-Mobile op een verdere groei, zegt Weijermars. Hij spreekt van de grootste uitbreiding van het netwerk voor snel mobiel internet (3G) in jaren.

Basisstations

''We gaan meer basisstations plaatsen en meer ruimte reserveren voor mobiel internet. Het is nu zaak om het groeiende gebruik door smartphones en mobiele computers bij te houden.''

T-Mobile wil niet zeggen hoeveel wordt geïnvesteerd. Weijermars spreekt van ''heel veel geld''. De afgelopen tien jaar investeerde zijn bedrijf al meer dan 10 miljard euro in zijn Nederlandse activiteiten.