DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet geen heil in het herinvoeren van stemcomputers na de commotie rond de hertellingen in verscheidene gemeenten. Dat heeft een zegsvrouw zaterdag gemeld.

De Nederlandse burgemeesters lieten zaterdag weten zo snel mogelijk af te willen van het stemmen met een rood potlood. Zij pleiten ervoor zo snel mogelijk weer stemcomputers in te voeren bij verkiezingen omdat het stemmen met een rood potlood omslachtig en fraudegevoelig is.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwerpt het idee van de burgemeesters echter. ''De argumenten waarmee we de stemcomputers hebben afgeschaft, gelden nog steeds'', stelt een zegsvrouw.

Ze zijn niet transparant en controleerbaar genoeg. Dat is de afgelopen twee jaar nog niet veranderd.''

Hertellen

De commotie over het hertellen van de stemmen begrijpt het ministerie ook niet goed. ''Eén van de grote bezwaren tegen de stemmachines was juist dat het niet mogelijk was om stemmen opnieuw te tellen als er twijfel was over de uitslag.''

De zegsvrouw beaamt dat het wellicht wat omslachtig is. ''Maar dat is een consequentie waar wij mee kunnen leven.''

Onregelmatigheden

In verscheidene gemeenten moest de afgelopen dagen worden besloten tot een hertelling omdat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan op stembureaus of omdat er fouten waren gemaakt bij het tellen van de uitgebrachte stemmen.

Het kabinet besloot ruim twee jaar geleden de stemcomputers af te schaffen omdat experts de betrouwbaarheid van de apparaten in twijfel trokken.