AMSTERDAM - Europarlementariër Sophie in ´t Veld (D66) wil opheldering over de veroordeling van drie medewerkers van internetbedrijf Google in Italië.

De drie kregen voorwaardelijke celstraffen van een half jaar vanwege een video die een Italiaanse internetgebruiker in 2006 op videosite Google Video had geplaatst.

Op de video was te zien hoe een verstandelijk gehandicapte jongen werd getreiterd door zijn klasgenoten. Volgens de rechtbank heeft Google laks gereageerd door de video pas na twee maanden te verwijderen, hoewel al snel veel boze reacties bij de beelden werden geplaatst.

Google kondigde direct na de uitspraak al hoger beroep aan tegen de veroordeling. Het bedrijf wijst er op dat de drie medewerkers op geen enkele wijze betrokken zijn geweest bij de productie en de plaatsing van de video.

Ondoenlijk

Volgens Google is het bovendien ondoenlijk en ongewenst om alles te controleren wat plaats heeft op Google Video. De opname zou direct zijn verwijderd, nadat de onderneming op de hoogte werd gesteld van het bestaan ervan.

Ook heeft het bedrijf alle medewerking verleend aan de Italiaanse autoriteiten bij het traceren van de makers van de video.

Opheldering

Van 't Veld wil van de Europese Commissie weten of aanbieders van diensten als Google Video of Youtube inderdaad verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het materiaal dat gebruikers op die sites plaatsen.

Ook wil ze weten of de uitspraak in strijd is met Europese regels waarin is vastgelegd dat dit soort bedrijven niet aansprakelijk zijn, zolang ze illegaal materiaal verwijderen zodra zij op de hoogte zijn gesteld van de plaatsing.