DEN HAAG - Op Nederlandse websites worden nog steeds bedreigde dieren en producten van bedreigde dieren verhandeld. Dat blijkt uit een rapport van de International Fund for Animal Welfare (IFAW) dat vrijdag is gepubliceerd.

Handel in bedreigde dieren is verboden. De Nederlandse tak van het dierenwelzijnsfonds zocht zes weken op het web en vond op negen Nederlandse websites 522 aanbiedingen van bedreigde dieren of producten van bedreigde dieren. In 73 procent van de gevallen ging het om ivoor.

Op zo goed als alle grote verkoop- en veilingsites in Nederland is verboden handel aangetroffen. De meeste producten werden verhandeld op marktplaats.nl, de grootste Nederlandse handelssite.

Marktplaats heeft het rapport gezien en gaat volgende week in gesprek met het IFAW Nederland om een oplossing te zoeken voor dit probleem.

Wet aanpassen

Het IFAW roept de overheid op de wet aan te passen waardoor dergelijke handel op internet efficiënter kan worden aangepakt. Ook vraagt het fonds de Nederlandse veilingwebsites hun verantwoordelijkheid te nemen en de handel in illegale dieren en dierproducten te weren.

Conferentie

Het IFAW komt met het rapport aan de vooravond van de zogeheten Cites-conferentie in Qatar, waar afgevaardigden van 75 landen gaan praten over bedreigde dieren. De conferentie is van 13 tot en met 25 maart. Illegale dierhandel op internet is een van de onderwerpen waarover gesproken wordt.