AMSTERDAM - De wettelijke regeling van een downloadverbod in Nederland loopt vertraging op door de val van het vierde kabinet-Balkenende.

Dat bevestigt SP-kamerlid Arda Gerkens, voorzitter van een kamercommissie die de toekomst onderzocht van het auteursrecht op internet. De commissie stelde in een rapport voor om zonder toestemming downloaden van auteursrechtelijk beschermde films en muziek te verbieden. Op dit moment is in Nederland alleen het verspreiden daarvan verboden.

Tegenover dat verbod zou de afschaffing staan van de zogenoemde thuiskopieheffing. Op dit moment betalen consumenten bij de aanschaf van lege informatiedragers, zoals blanco dvd's of cd-roms, een toeslag. Die wordt gebruikt om artiesten schadeloos te stellen voor kopieën die van hun werk worden gemaakt.

Alternatieven

De maatregelen zouden overigens pas van kracht moeten worden op het moment dat er voldoende legale alternatieven beschikbaar zijn. Gerkens denkt daarbij niet alleen aan iTunes-achtige muziekwinkels, maar ook bijvoorbeeld streamingdiensten, zoals Spotify, of muziek- en filmabonnementen die zijn gekoppeld aan een mobiele telefoon.

Controversieel

Het rapport van de commissie wordt gewoon in de Tweede Kamer besproken, maar een kabinetsreactie, waarin wetgeving wordt aangekondigd, geldt als controversieel en kan pas na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni worden behandeld. De Kamer behandelt tot de stembusgang in principe geen nieuw beleid.

Heffing op mp3-spelers

Het uitstel heeft mogelijk gevolgen voor een nog lopende bodemprocedure die is aangespannen door Norma, de stichting die namens uitvoerend artiesten de vergoedingen uit de thuiskopieheffing verdeelt. Norma stapte in vorig jaar naar de rechter om te eisen dat die heffing wordt uitgebreid naar onder meer mp3-spelers.

Gerkens denkt dat de rechtbank mogelijk eerder geneigd zal zijn die eis in te willigen, nu door de vertraagde besluitvorming in Den Haag voorlopig geen concreet zicht is op andere maatregelen.

De uitspraak in de bodemprocedure, die aanvankelijk in september zou worden gedaan, is al meermalen uitgesteld. Het vonnis wordt nu verwacht op 31 maart.