HOUSTON - Voormalige werknemers van het Amerikaanse energiebedrijf Enron proberen nog een beetje munt te slaan uit de ondergang van hun bedrijf. Op veilingsites op internet worden vele 'collector-items', zoals koffiebekers en t-shirts, aangeboden.

Alleen eBay

Topstuk is een boek met alle keurige normen en waarden van het energiebedrijf, dat beleggers, werknemers en toezichthouders om de tuin leidde met boekhoudkundige trucs dat voor 41 dollar te koop staat.

Een baseballcap met het Enron-logo kost al gauw 20 dollar. Een officieel certificaat van het Enron-aandeel, dat op de beurs nog geen dollar waard is, kan voor het honderdvoudige worden aangeschaft. "Een herinnering aan de waardering voor jouw geloof in Enrons succes", staat er op.

Ironisch

Veelal hebben de spullen een ironische lading. Een muismat met Enron-logo en het opschrift "Zal jij vandaag de wereld veranderen?" is na negen biedingen al 16 dollar waard.

Ook duiken oude tijdschriften op waarin Enrons inmiddels achterhaalde succesverhaal breed is uitgemeten. Een uitgave van Sales & Marketing Management van juli 1999 brengt oud-topman Kenneth Lay op de voorpagina: de beste verkoper van het jaar.

Helemaal los van die commerciële acties mag Lay zich volgende week maandag in het Amerikaanse Congres verantwoorden voor de malversaties bij zijn bedrijf.

/ECONOMIEEnron-topman Lay stapt opGrootste faillisement VS op stapel