SAN FRANCISCO - De Amerikaanse computerbouwer Apple heeft donderdag een Windows-versie van zijn muziekwinkel op internet gelanceerd. Computergebruikers krijgen via iTunes Music Store toegang tot 400.000 nummers die ze voor 99 dollarcent per stuk legaal kunnen downloaden.

In april nam Apple iTunes al in gebruik met software die was toegesneden op zijn eigen Macintosh-computers. Sindsdien zijn al meer dan 13 miljoen liedjes gedownload. Sceptici vroegen zich toen af of het Apple zou lukken de Windows-versie nog dit jaar klaar te krijgen, zoals topman Steve Jobs destijds beloofde.

Donderdag smoorde Jobs zijn critici de mond. Hij sprak van de beste Windows-toepassing ooit gemaakt. De nieuwe versie van iTunes is geschikt voor Windows XP en 2000. Topman Jobs hoopt dat er 100 miljoen songs zijn gedownload als de muziekwinkel volgend jaar zijn eerste verjaardag viert.

Apple bezegelde donderdag ook een overeenkomst met AOL, onderdeel van mediaconcern AOL Time Warner. Hierdoor kunnen de 25 miljoen abonnees van internetaanbieder America Online (AOL) met één druk op de knop toegang krijgen tot iTunes. Deze dienst gaat later dit jaar van start.