AMSTERDAM - Justitie en de AIVD hebben in 2009 335 internet- en voipverbindingen afgetapt bij providers die zijn aangesloten bij stichting NBIP. Als dat cijfer representatief is, komt het totale aantal taps in Nederland op minstens 3350. Dat betekent een explosieve stijging.

Dat blijkt uit cijfers waaruit Webwereld citeert. De stichting NBIP is een organisatie die de wettelijk verplichte tapapparatuur beheert van 59 internetproviders, die samen 1,5 miljoen aansluitingen vertegenwoordigen.

Veel providers hebben die taak uitbesteed, om de kosten te drukken.

Toename

Volgens de cijfers van NBIP - naar eigen zeggen goed voor zo'n tien procent van de markt - is het aantal taps op internetverbindingen sinds 2006 met 385 procent toegenomen. Toen werden 69 taps geïnstalleerd. Wel zijn de taps van kortere duur. In 2006 werd gemiddeld 35 dagen getapt, in 2009 nog 27 dagen.

Onduidelijk is bij welke providers precies getapt is. Bij NBIP zijn onder meer Tele2, Ziggo en BBeyond aangesloten, naast een groot aantal kleine internetproviders.

Telefoontaps

Internetproviders zijn sinds 2001 verplicht om hun aansluitingen aftapbaar te maken voor opsporingsdiensten. Drie jaar eerder werd die verplichting al ingevoerd voor telecombedrijven. Het aantal telefoontaps bedroeg in Nederland in 2008 al meer dan 26 duizend.