AMSTERDAM - Bijna 10 procent van de tienermeisjes die bij internetten een webcam gebruiken, is wel eens 'in de fout gegaan'.

Onder psychologische dwang zijn ze bijvoorbeeld uit de kleren gegaan of hebben seksueel getinte handelingen voor de minicamera verricht.

Belangrijkste redenen om het zover te laten komen zijn nieuwsgierigheid, gein en spanning, schrijft dagblad Sp!ts woensdag.

Van de meiden die wel eens onder druk iets gedaan of gezien hebben wat zij eigenlijk niet wilden, vertelt zo'n 20 procent dat aan een vriendin. Slechts respectievelijk 10 en 4 procent vertelt het aan de ouders en politie.

Oudere mannen

Veruit het grootste deel van de tienermeiden (bijna 84 procent) gebruikt de webcam voor contact met vriendinnen. Een op de acht camt wel eens met jongens en tien procent laat zichzelf zien aan vreemden. Een veel kleiner percentage (3,2 procent) heeft ooit de webcam aangezet voor een oudere man.

De gegevens komen uit onderzoek onder meer dan zesduizend tienermeiden tussen tien en achttien jaar op de online community goSupermodel.