AMSTERDAM - Google heeft een nieuwe testversie uitgebracht van zijn webbrowser Chrome. Daarin is Googles vertaaldienst Translate opgenomen.

Als de gebruiker een website bezoekt in een andere taal dan de standaardtaal van de webbrowser, biedt Chrome aan om de site te vertalen, zo melden de ontwikkelaars op hun weblog.

Het bedrijf is de laatste tijd druk actief met zijn vertaaldienst. Afgelopen maand demonstreerde Google al een prototype van een applicatie voor mobiele telefoons waarmee het mogelijk is om teksten te scannen en vertalen, bijvoorbeeld buitenlandse menukaarten.

Ook experimenteert het bedrijf met live vertalingen van telefoongesprekken, waardoor mensen die elkaars taal niet spreken, kunnen bellen zonder tussenkomst van een tolk.

Privacy

Google zegt in de nieuwe proefversie van Chrome ook de privacyopties te hebben uitgebreid. Net als in veel andere browsers kunnen gebruikers daarmee per website aangeven of ze van de site bijvoorbeeld cookies willen accepteren.

Extensies

Google Nederland introduceerde dinsdag bovendien een aantal lokale extensies voor de browser. Die voegen extra functionaliteit aan de software toe. Browserextensies zijn een belangrijke reden voor het succes van concurrent Firefox.

Voor Nederland zijn nu onder andere drie extensies beschikbaar waarmee gebruikers het nieuws, het weerbericht of de fileinformatie van NU.nl kunnen volgen. Ook sociale nieuwssite NUjij heeft een eigen extensie gekregen.