HANNOVER - Mobiel telefoneren zonder geluid te maken. Handig voor in de stiltecoupé, maar ook voor mensen die het spraakvermogen zijn kwijtgeraakt. Het kan met een nieuwe technologie die is ontwikkeld in Duitsland.

'Silent sounds' heet de technologie, die dinsdag werd gepresenteerd tijdens het CeBIT-congres in Hannover.

Door het registreren van miniscule spierbewegingen kunnen lipbewegingen worden omgezet in een computerstem. Zo kunnen bellers geluidloos telefoneren.

''Op dit moment gebruiken we elektrodes die op de huid worden geplakt. In de toekomst kunnen zulke elektrodes bijvoorbeeld in mobiele telefoons worden gebruikt'', verklaart Michael Wand van het Karlsruhe Institute of Technology.

Vertalen

De uitvinding is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Bijvoorbeeld om mensen te helpen die hun spraakvermogen zijn kwijtgeraakt bij een ongeluk. Ook maakt het apparaat het leren van talen overbodig. Het vertaalt zinnen van de spreker naar de taal van de luisteraar, hoewel het vertalen van bijvoorbeeld Chinees nog moeilijk is doordat verschillende tonen verschillende betekenissen kunnen hebben.

De machine maakt nu maar bij een op de honderd woorden een fout, volgens de technici, maar ze zijn bezig om de overige problemen op te lossen. ''In vijf of tien jaar wordt dit bruikbare, alledaagse techniek'', aldus Wand.