AMSTERDAM – Telecomwaakhond OPTA bekijkt of T-Mobile zich aan de nieuwe regels houdt, die sinds maandag gelden over datagebruik in het buitenland.

Vanaf 1 maart moeten providers het datagebruik in Europa begrenzen als de consument daar om vraagt. Dat heeft de Europese Commissie in 2009 besloten.

KPN en Vodafone maakten maandag bekend, in navolging van de nieuwe regels, dat klanten een limiet van 50 euro (exclusief btw) kunnen instellen.

T-Mobile doet dit nog niet; op de site staat wel te lezen dat de limiet van 50 euro vanaf 3 mei automatisch voor elke klant gaat gelden. Hiermee loopt T-Mobile voorop; de Europese Commissie eist dat de automatische limiet vanaf 1 juli actief moet zijn.

T-Mobile

Een woordvoerder van T-Mobile bevestigt dat het bedrijf momenteel geen maandlimiet aanbiedt. Wel wijst ze erop dat T-Mobile al langere tijd een dagelijks limiet heeft ingesteld. “Dat limiet varieert van 5 euro tot 15 euro per dag, afhankelijk van het abonnement. De gebruiker krijgt een sms als hij die limiet dreigt te overschrijden.”

Hierdoor zou de gebruiker zich eerder bewust zijn van duur internetgebruik dan bij een maandlimiet. Of het bedrijf daarmee in gebreke blijft, laat T-Mobile aan de beoordeling van OPTA over.

OPTA

De woordvoerder van OPTA bevestigt signalen te hebben opgevangen dat T-Mobile zich niet aan de regels houdt. OPTA gaat de zaak bekijken.

Mocht T-Mobile de regels hebben overtreden, kan OPTA een boete opleggen die kan oplopen tot 450.000 euro.