AMSTERDAM – Vanaf 1 maart komt er een einde aan de onverwacht hoge telefoonrekeningen door het gebruik van internet in het buitenland. Vodafone en KPN bieden hun klanten de mogelijkheid om hun datagebruik in het buitenland te limiteren tot 50 euro.

De telecombedrijven volgen hiermee de nieuwe regelgeving van de Europese Commissie. Vanaf 1 maart moeten mobiele internetters bij hun provider een waarschuwing en afsluiting kunnen vragen als het bedrag te hoog oploopt.

Per 1 juli wordt bij 50 euro aan dataverbruik de verbinding verbroken en geblokkeerd, tenzij de gebruiker anders heeft aangegeven.

Ook gaat er een maximum bedrag voor datagebruik in het buitenland gelden van 80 cent per megabyte, dat moet dalen naar 50 cent in 2011. Deze regels gelden alleen voor datagebruik binnen de Europese Unie.

Limiet

Klanten van Vodafone en KPN kunnen sinds maandag hun limiet aanzetten door het zenden van een sms. Zodra de limiet bereikt is, wordt het datagebruik afgesloten voor de rest van de maand. Tenzij de gebruiker zijn limiet heeft uitgezet.

Per 1 juli wordt iedereen automatisch aangemeld voor het maximum van 50 euro, exclusief btw. Volgens KPN is het limiet van 50 euro goed voor gemiddeld 30 MB aan dataverbruik.

Bill shock

Met het maximum maandbedrag moet een zogenaamde ‘bill shock’ voorkomen worden. Veel bellers schrikken als ze, na gebruik van internet in het buitenland, hun rekening onder ogen krijgen.

Binnen Nederland kunnen zij vaak onbeperkt internetten, door middel van een bundel. In het buitenland moet elke byte betaald worden. De kosten variëren van 30 eurocent tot 10 euro per megabyte, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn.

De OPTA houdt toezicht of de providers zich aan de regels houden en kan boetes uitdelen tot 450.000 euro.