AMSTERDAM – Een wettelijk downloadverbod heeft weinig invloed op het koopgedrag van internetgebruikers en kan zelfs een averechts effect hebben op het bestrijden van illegale content op internet.

Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van stichting Copyright en Nieuwe Media.

De stichting pleit aan de hand van het onderzoek voor het verbeteren van de kwaliteit van legale downloads en het weglaten van kopieerbeveiligingen en niet te skippen intro’s. Deze maatregelen zouden, volgens het onderzoek, de verkoop wel stimuleren.

Koopgedrag

63 procent van de ondervraagden zegt niet meer films of muziek te gaan kopen als er een downloadverbod wordt ingevoerd. Tien procent geeft zelfs aan minder te gaan kopen bij zo’n verbod.

Ook geeft driekwart van de respondenten die nu al downloaden aan niet te minderen als er een verbod komt. Op dit moment downloaden meer dan een miljoen Nederlanders meer dan eens per week. Een derde van de bevolking haalt het ‘wel eens’ muziek of films van internet.

Afsluiten

Wanneer een downloadverbod gekoppeld zou worden aan permanente controles en het afsluiten van internet bij overtreding, geeft 43 procent aan wel te gaan minderen.

Auteursrechtenwaakhond Brein wil graag dergelijke maatregelen in Nederland. In Frankrijk worden internetters al constant in de gaten gehouden en bij drie overtredingen wordt het internet daar afgesloten. Zestig procent van de ondervraagden in het onderzoek vindt dit echter te ver gaan.

Wanneer er legale alternatieven worden aangeboden zal een op de tien internetters stoppen met illegaal downloaden.