AMSTERDAM - Een fundamentele hervorming van auteursrechten is onvermijdelijk en
daarbij zal de positie van de burger moeten worden versterkt.

Dat stelt europarlementariër Christiaan Engström van de Zweedse Piraten Partij tegenover NU.nl.

Hij was in Nederland om te discussiëren over de vraag of het tijd is voor een manifest met digitale burgerrechten. “Het probleem ligt in het auteursrecht. Wat je momenteel ziet is dat een hele generatie jongeren momenteel wordt gecriminaliseerd.”, vertelt hij.

“Twintig jaar geleden was het alleen een business-to-business wetgeving. Dat moet het ook weer worden.”

Inperken auteursrecht onvermijdelijk

Als het aan de Piraten Partij ligt dan wordt het auteursrecht fors ingeperkt. “Nu geldt auteursrecht op werk tot 70 jaar na de dood van de maker. Dat betekent in de praktijk soms wel een auteursrecht van 120 jaar”, betoogt Engström.

“Wat ons betreft gaat dat terug naar maximaal vijf vanaf het moment dat een werk is gemaakt. Dat is in internettermen al een eeuwigheid.”

Auteursrecht

Daarbij verwacht hij niet dat er veel keuze voor creatieve industrie is. Hij wijst erop dat met de huidige technologische ontwikkelingen het onmogelijk is het auteursrecht te handhaven. “Dat regelt zich uiteindelijk zelf wel”, betoogt hij.

Hij maakt zich toch druk, omdat volgens hem de fundamentele rechten door de industrie worden bedreigd. “Het recht op privacy, het recht op informatie en het recht op een eerlijk proces staan onder druk.”

Als voorbeeld noemt hij ACTA, een handelsverdrag dat namaakproducten en piraterij moet bestrijden. De onderhandelingen tussen de EU en andere landen vinden in het geheim plaats.

Hij wijst op de gelekte conceptversies van het verdrag, waaruit blijkt dat er rigoureuze
maatregelen dreigen. Zo vreest hij het afpakken van de internetverbinding bij het overtreden van de wet, het filteren van al het netwerkverkeer en het uitsluiten van het parlement.

Dat verdrag moet er wat hem betreft niet komen: "We moeten de wetgeving aan de realiteit
aanpassen en niet andersom."

Een-issue partij

Engström erkent dat zijn partij eigenlijk staat voor een issue. “Wij zijn een een-issue partij om op te komen voor de burgerrechten van de digitale gebruiker. Het gaat niet om nieuwe rechten, maar om fundamentele rechten in herinnering te roepen”, stelt hij.

Hij benadrukt dat dit het strijden voor een enkel onderwerp op zich geen vreemd verschijnsel is. “De Groenen hebben het onderwerp milieu centraal staan, inmiddels zie je dat daar veel meer visie bij is gekomen.”

Europees Parlement

De Piraten Partij heeft zich in het Europees Parlement bij de fractie van de Groenen aangesloten. Op dit moment hebben zij slechts één zetel, maar hebben recht op een tweede.

De verwachting is dat dit de komende maand wordt geregeld. Bij de verkiezingen haalde de Zweedse partij 7,1 procent van de stemmen.