AMSTERDAM - GroenLinks-leider Femke Halsema viert zaterdagavond samen met honderden anderen in Amsterdam de vrijheid van het digitale web.

Meer dan duizend belangstellenden hadden zich de afgelopen weken aangemeld, maar zo veel plaatsen zijn er niet.

Halsema wil met het initiatief het ongelijk aantonen van 'internetpessimisten'. Ze spreekt tegen dat communicatie via internet afstandelijk of leeg zou zijn, zoals koningin Beatrix in haar kersttoespraak stelde.

''Via twitter wordt je beterschap gewenst, ken je elkaars dagelijkse routine. Op internet ontmoet je dates, debatteer je, vind je nieuws, maak je vrienden en vijanden'', aldus Halsema.

De GroenLinks-leider, zelf een fanatiek twitteraar, vindt daarnaast dat pleidooien om het downloaden van muziek te verbieden het vrije web onder druk zetten.

Downloadverbod

GroenLinks is tegen een downloadverbod: ''Het criminaliseert miljoenen Nederlanders. Bovendien zou zo'n verbod een schending van de privacy van internetgebruikers betekenen. De maatregel is alleen te handhaven als internetters intensief in de gaten worden gehouden'', aldus GroenLinks zaterdag.

Op de eigen site begint de partij daarom een internetcampagne onder de titel Wanted for downloading. GroenLinks vindt wel dat de belangen van auteurs goed beschermd moeten worden.

''Maar een downloadverbod draagt daar niet aan bij en komt vooral grote productie- en distibutiemaatschappijen ten goede. Het is veel belangrijker dat we nieuwe, eigentijdse manieren vinden om geld te verdienen aan muziek en films.''

Bij het feest in Amsterdam zijn er volgens Halsema overigens geen zware verhandelingen, maar veel dans en optredens. In elk geval komen Ellen ten Damme en Sara Kroos, beiden met band.