ROTTERDAM - Tot nu toe hebben acht gemeenten zich aangesloten bij het digitale proefproject liveuitslag.nl.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen woensdag zijn de stemmingen direct en gedetailleerd via deze website te volgen. Het proefproject is een initiatief van PolitiekArchief, NotuBiz en NewsByte.

Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Amstelveen, Teylingen, Terneuzen en Vlaardingen meldden zich al eerder aan voor de proef. Almere en Den Haag kwamen er vrijdag bij, liet een woordvoerder vrijdagavond weten.

Iedereen kan via een kaart met tekst en toelichting woensdagavond meteen zien in welke wijk wat gebeurt, bijvoorbeeld of er een ommekeer in de stembusuitslag zichtbaar is.

Camera's

Mensen en camera's van liveuitslag.nl zitten naast de raadsgriffier. Na het bekend worden van de definitieve uitslag vindt in een aantal van de deelnemende steden een lijsttrekkersdebat plaats. Ook deze debatten zijn rechtstreeks te volgen.

NotuBiz en Newsbyte zijn audiovisuele diensten van de gemeenten. PolitiekArchief is een initiatief van raadsgriffiers, gemeenten en wetenschappers.

Een woordvoerder van liveuitslag.nl zei vrijdag dat er bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni mogelijk een ,,eigensoortige'' invulling van het project in de lucht zal zijn.