AMSTERDAM - Microsoft waarschuwt voor een nepversie van zijn eigen beveiligingssoftware Security Essentials.

De nagemaakte software, die onder meer wordt verspreid onder de namen 'Security Essentials 2010' en 'Internet Security 2010', lijkt sterk op het gratis antivirusprogramma van Microsoft - zo meldt het bedrijf.

In werkelijkheid gaat het echter om een zogenoemd Trojaans paard: de software houdt de computer van zijn slachtoffer in gijzeling.

Betaling

Zo blokkeert de nepvirusscanner de toegang tot een groot aantal bekende websites, zoals eBay en YouTube. Bezoekers aan die sites krijgen een melding in beeld dat de computer is besmet met spyware. Tegen betaling zou een 'volledige versie' van de virusscanner verkrijgbaar zijn, die de zogenaamde besmetting verhelpt.

Dergelijke nepbeveiligingssoftware is sterk in opkomst. Doorgaans lijken de programma's sterk op bestaande virusscanners, en eisen ze betaling voor het verwijderen van niet-bestaande virusbesmettingen.

Illegale software

Het Trojaanse paard wordt via verschillende kanalen verspreid. Zo lift het onder andere vaak mee in illegaal gedownloade software.

De echte versie van Security Essentials herkent het Trojaanse paard onder de naam Win32/Fakeinit, en kan de nepsoftware - net als de meeste andere echte virusscanners - verwijderen.