AMSTERDAM - Internetbedrijf Google moet mensen waarschuwen alvorens het camera's steden instuurt om foto's te maken voor zijn dienst Street View. Dat hebben privacy-waakhonden van de Europese Unie Google in een brief laten weten.

De toezichthouders willen eveneens dat Google de foto's niet langer dan zes maanden bewaart. Nu is dat nog een jaar.

Street View werd in 2007 in de Verenigde Staten gelanceerd en bevat momenteel foto's van wegen en straten in vele honderden steden en dorpen. Om de privacy te waarborgen worden met speciale software gezichten en kentekenplaten onherkenbaar gemaakt.

Terughoudend

Aanvankelijk was Google terughoudend om de dienst in Europa aan te bieden, omdat regeringen hadden aangegeven dat het nemen van foto's van mensen op openbare plekken mogelijk in strijd was met privacy-wetgeving.

Griekenland liet vorig jaar weten de dienst tegen te houden totdat extra garanties worden afgegeven dat de privacy gewaarborgd wordt. De bewoners van een Engels dorp vormden vorig jaar april een menselijke ketting om een camerabusje tegen te houden.

Google schikte zich eveneens naar Duitse eisen dat de originele beelden van gezichten, kentekenplaten en huisnummers gewist worden. Dat geldt ook voor afbeeldingen van personen die aangeven dat zij niet willen dat hun informatie in de dienst gebruikt wordt.

Eisen

Het hoofd van de Europese organisatie voor gegevensbescherming Alex Turk schreef Google's privacychef Peter Fleischer op 11 februari een brief waarin hij het bedrijf opdroeg altijd van tevoren op zijn website, maar ook in de plaatselijke en landelijke pers, kenbaar te maken waar en wanneer gefotografeerd gaat worden. Ook moet het bedrijf van Turk afbeeldingen voortaan binnen zes maanden verwijderen.

De waarschuwing omtrent de privacy van Europese burgers komt in dezelfde maand dat drie directeuren van Google, onder wie Fleischer, door een Italiaans hof zijn veroordeeld wegens het schenden van de privacy.

Google reageerde volgens het hof te traag met het verwijderen van een filmpje waarop pestkoppen een autistische jongen het leven zuur maken. Google liet weten in beroep te gaan tegen de uitspraak, omdat die in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting op internet. Op dezelfde dag dat de rechtbank uitspraak deed klaagden drie concurrenten van Google dat het internetbedrijf de namen van de bedrijven met opzet laag in zijn zoekresultaten zou tonen.