AMSTERDAM - Een 30-jarige hardleerse internetoplichter is donderdag veroordeeld tot twee jaar cel. De man, Dennis H., is al twee keer eerder veroordeeld voor dezelfde oplichtingspraktijken.

De man is volgens de rechtbank in Arnhem in deze laatste zaak, deels samen met een ander, opnieuw schuldig aan grootschalige oplichting via internet.

De man bood via marktplaats.nl spelcomputers, mobiele telefoons en concertkaarten te koop aan, zonder deze na betaling ooit te leveren. Voor zijn praktijken gebruikte H. e-mailaccounts waarbij zijn identiteit of verblijfplaats moeilijk of niet te achterhalen zou zijn.

Simkaarten

De rechtbank acht ook bewezen dat de man in augustus 2007 als TNT-postbode postzakken mee naar huis heeft genomen, waarna hij uit twee door hem geopende brieven simkaarten voor mobieltjes heeft gehaald.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel tegen de man geëist. De rechtbank acht echter minder feiten bewezen. Zo is de man vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Volgens de rechter heeft de man echter "op listige wijze talloze mensen opgelicht."

Misbruik

De verduistering waaraan hij zich schuldig maakte als postbode, vindt de rechter erg, omdat hij "op grove wijze misbruik heeft gemaakt van het in het handelsverkeer noodzakelijke vertrouwen tussen burgers."

De behandeling van de strafzaak tegen de medeverdachte is voor nader onderzoek aangehouden.