Facebook ter verantwoording geroepen

CANBERRA - Het digitale sociale netwerk Facebook moet meer verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud van de site.

Op twee pagina's ter nagedachtenis aan twee recent vermoorde Australische kinderen waren ongepaste commentaren geplaatst. De premier van de Australische deelstaat Queensland, Anna Bligh, heeft Facebook verzocht om zulke ''ziekmakende incidenten'' te stoppen.

Zo werden er op de pagina's van de slachtoffers foto's van kinderpornografie en geweld geplaatst. Bligh, premier van de staat waar de twee kinderen zijn vermoord, heeft de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg een brief geschreven die door de media is gepubliceerd. Ze verzocht Facebook om zulke voorvallen te voorkomen.

Waarschuwing

De woordvoerster van Facebook, Debbie Frost, zegt dat de organisatie de inhoud van de pagina's zal verwijderen en de daders een laatste waarschuwing zal geven. Volgens haar is het echter bijna niet mogelijk om te voorkomen dat iemand met kwade bedoelingen beledigende berichten achterlaat op het internet.

Google

Woensdag oordeelde een Italiaanse rechtbank al dat internetbedrijf Google meer verantwoording moest nemen voor materiaal dat bezoekers online zetten. Drie medewerkers van Google werden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen, omdat ze laks zouden hebben gereageerd op beelden van de mishandeling van een jongen met het Downsyndroom, die waren gepost op Google Video.

Tip de redactie