Italië veroordeelt Googlebazen om treitervideo

MILAAN - Een rechtbank in Milaan heeft woensdag drie bestuurders van Google veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf in verband met de plaatsing van een video.

Daarop is te zien hoe vier scholieren een verstandelijk gehandicapte jongen treiteren.

Google kondigde direct hoger beroep aan tegen de ''verbazingwekkende'' vonnissen, die volgens het Amerikaanse bedrijf de vrijheid van meningsuiting aantasten. Een woordvoerder wees erop dat geen van de veroordeelden iets te maken heeft met de omstreden opnamen.

Niet gefilmd

''Ze hebben niet gefilmd, de video niet geplaatst, geen commentaar gegeven. Desondanks worden ze ervoor verantwoordelijk gehouden.''

Downsyndroom

De daders maakten de video in mei 2006 en plaatsten de beelden in september op Google Video. Twee maanden later verwijderde het bedrijf de video, waarop te zien is hoe de scholieren een jongen met het downsyndroom lastigvallen.

Ze werden daarbij gadegeslagen door tientallen medescholieren, die niet ingrepen. De onderwijsinstelling in Turijn schorste de treiteraars uiteindelijk voor de rest van het schooljaar.

Onvoldoende actie

De rechtbank vindt dat Google niet snel genoeg actie heeft ondernomen tegen de video en de makers, ondanks het feit dat particulieren snel afwijzende commentaren plaatsten bij de video.

Het bedrijf bracht daar tegenin dat het ondoenlijk en ongewenst is om alles te controleren wat plaats heeft op Google Video. De opname zou direct zijn verwijderd, nadat de onderneming op de hoogte werd gesteld van het bestaan ervan. Ook heeft het bedrijf alle medewerking verleend aan de Italiaanse autoriteiten bij het traceren van de makers van de video.

Tip de redactie