Kritiek op nieuwe regels China voor internet

PEKING - Reporters Without Borders (RWB), een internationale organisatie die opkomt voor de belangen van journalisten, heeft felle kritiek op nieuwe regels van China voor internetgebruik.

Mensen die een website willen opzetten moeten zich voortaan eerst met hun identiteitspapieren melden bij de toezichthouders voor het internet.

Het Chinese ministerie voor Informatietechnologie liet weten dat de nieuwe regels vooral maatregelen zijn tegen de verspreiding van porno op internet.

Reporters Without Borders stelde woensdag echter dat de regering de politieke controle op internetgebruikers wil vergroten.

Geen kritiek

RWB vreest dat internetgebruikers geen kritiek meer durven te uiten op Peking als ze eenmaal oog in oog hebben gestaan met de mensen die betrokken zijn bij de censuur op internet.

China telt naar eigen zeggen meer dan 380 miljoen internetgebruikers, meer dan 3,5 miljoen websites en 180 miljoen blogs.

Veel websites zijn in China echter niet toegankelijk. In januari meldde Google dat hackers hadden geprobeerd onder meer Gmailaccounts van Chinese mensenrechtenactivisten te infiltreren en dat de hackers uit China kwamen.

Tip de redactie