AMSTERDAM - De muzieksite Sellaband is failliet. Dat bevestigt de curator van het bedrijf dinsdag.

Volgens de bewindsman is het faillissement echter nog niet definitief. "Er wordt hard gewerkt aan een doorstart", aldus curator Paul Schaink.

De curator wil verder geen mededelingen doen over de aard van de problemen bij de site waar muziekartiesten hun platen kunnen financieren door aandelen aan fans te verkopen. Sellaband zelf is niet bereikbaar voor commentaar.

Sinds de oprichting in 2006 verzorgde Sellaband de platenopnames voor 34 artiesten die ieder minimaal 50.000 dollar bij elkaar wisten te halen. Fans die geïnvesteerd hebben in bands die die drempel nog niet hebben gehaald, krijgen na het faillissement hun geld terug omdat hun kapitaal op een aparte bankrekening wordt bewaard.

Vorige maand won de site nog de Interactive Awards 2010 op het festival Eurosonic/Noorderslag. Het bedrijf had volgens de jury veel potentieel voor de toekomst.

Public Enemy

Eind vorig jaar trok Sellaband de aandacht van Chuck D. van hiphopformatie Public Enemy. De hiphopgroep financierde via de site een nieuw album.

De belangrijkste geldverstrekker van Sellaband is het investeringsfonds Prime Technology Ventures, ook bekend als investeerder van bekende Nederlandse startups als Ebuddy en Layar. De investeerder, die minimaal 3,5 miljoen euro in de muziekdienst stopte, wil geen toelichting geven op het faillissement.

Sellaband probeerde onder de slogan 'de macht aan de fans' de dominante positie van de platenindustrie te doorbreken. Sociale netwerken namen de plek in van meer traditionele marketing.

Oprichter

Oprichter Pim Betist, momenteel alleen nog aandeelhouder, zegt de ondergang wel te hebben zien aankomen. Volgens hem zou 'een aantal bedrijven' interesse hebben om het merk over te nemen.

De oprichter verliet Sellaband eind 2008 na een meningsverschil met het management en Prime Technology Ventures. "Ik adviseerde om geen kostbare cd's meer te drukken en om kwaliteitscontrole te gaan invoeren. Daar werd helaas niet naar geluisterd."

Betist begon na Sellaband een nieuw avontuur met een vergelijkbaar concept, maar dan voor Afrikaanse muziek. Het bedrijf Africa Unsigned werkt alleen met digitale muziek en strikte een aantal bekende Afrikaanse artiesten die bepalen of een band goed genoeg is om in te investeren.