AMSTERDAM - Microsoft heeft maandag een nieuw mobiel platform gedemonstreerd, waarmee het de opgelopen achterstand op de iPhone en Googles Android hoopt goed te maken.

Het softwarebedrijf is bij die concurrenten de laatste jaren nogal achterop geraakt. Het huidige Windows Mobile doet volgens critici in vergelijking met bijvoorbeeld Apples iPhone gedateerd aan.

Het nieuwe platform, de Windows Phone 7 Serie, moet daar een einde aan maken.

Het systeem is geheel van de grond opgebouwd, en is sterk geïntegreerd met allerlei webdiensten. Zo zijn toestellen met het systeem gemakkelijk te koppelen aan e-mailaccounts, maar ook aan sociale netwerken zoals Facebook of Windows Live.

Hubs

Centraal in Windows Phone 7 staan zes 'hubs', knooppunten die gerelateerde informatie en applicaties rond een bepaald thema verzamelen. De 'people hub' geeft bijvoorbeeld niet alleen toegang tot telefoonnummers en e-mailadressen van contacten, maar ook hun laatste statusupdates op bijvoorbeeld Facebook, of foto's die ze via internet delen.

Een 'office hub' biedt toegang tot mobiele versies van bijvoorbeeld tekstverwerkingssoftware Microsoft Word, en tot Outlook, waarmee zakelijke mailaccounts kunnen worden gelezen.

Zune

Het opmerkelijkste aan het nieuwe platform is echter de integratie met de diensten Xbox Live en Zune Marketplace. Die maken het mogelijk om online te gamen, of muziek en films te kopen. "Iedere Windows 7-telefoon is tegelijkertijd een Zune," zei Joe Belfiore van het bedrijf tijdens de presentatie op het World Mobile Congress in Barcelona.

De Zune is Microsofts muziekspeler, vergelijkbaar met de iPod van Apple. Het apparaat is tot nu toe niet in Europa verkrijgbaar. Ook de met de Zune verbonden mediawinkel, Zune Marketplace, is alleen in de Verenigde Staten toegankelijk.

Volgens Maarten Sonneveld, bij de Nederlandse tak van Microsoft verantwoordelijk voor de productgroep mobiele communicatie, komt daar verandering in. Hij kan nog niet zeggen wanneer het Zune-ecosysteem precies in Nederland wordt geïntroduceerd.

Xbox Live

Sonneveld is bovendien erg enthousiast over de koppeling met Xbox Live. Dat gamenetwerk maakt het volgens hem in de toekomst mogelijk om een spel te beginnen op Microsofts spelcomputer Xbox 360, en het voort te zetten op een mobiele telefoon.

In eerste instantie zullen via het platform echter vooral aangepaste spelletjes beschikbaar komen.

Feestdagen

Sonneveld zegt dat Microsoft in Nederland met alle telecombedrijven in gesprek is over de introductie van het nieuwe platform. De eerste toestellen met het systeem moeten wereldwijd in het najaar beschikbaar komen, op tijd voor de feestdagen.

Microsoft is - in weerwil van geruchten die de afgelopen maanden de ronde deden - niet van plan om, net als concurrenten Apple en Google, zelf telefoons te gaan aanbieden. "Wij zijn een softwarebedrijf," zegt Sonneveld. "Daar zijn we goed in. We laten de hardware graag over aan bedrijven die daar goed in zijn."