CULEMBORG - De Culemborgse Courant geeft de internetadressen van mensen die reageerden op berichtgeving over de geweldsincidenten in Culemborg niet aan justitie.

Dat meldde Uitgever Koninklijke BDU Uitgevers maandag. Justitie had om de gegevens gevraagd in het onderzoek naar de geweldsuitbarsting begin januari in de wijk Terweijde in Culemborg. Justitie wilde de gegevens van alle bezoekers aan de internetsite tijdens de eerste vier dagen van januari.

Koninklijke BDU Uitgevers heeft na overleg met haar provider besloten de data niet te overhandigen. ''Justitie gooit een sleepnet uit en bekijkt vervolgens wat de vangst is. In dat net komt iedere bezoeker van de site van de Culemborgse Courant terecht. Dat gaat veel te ver'', zegt een woordvoerder.

Heftige reacties

Huis-aan-huisblad de Culemborgse Courant berichtte in januari op de site uitvoerig over de problemen in de wijk Terweijde tussen Marokkaanse en Molukse jongeren. Bezoekers lieten soms heftige reacties achter.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem is geïnteresseerd in getuigenverklaringen van mensen die berichten achterlieten op de site van de Culemborgse Courant, laat een woordvoerster weten. Het OM bevestigt de weigering van het huis-aan-huisblad.

''We hebben in eerste instantie gewoon om de gegevens gevraagd en kregen daarop een negatief antwoord. Daarna hebben we tevergeefs per vordering om de informatie gevraagd. We ondernemen geen verdere stappen'', aldus de woordvoerster van het OM.