BARCELONA - Een grote groep telecombedrijven gaat een open platform ontwikkelen voor softwareprogramma's op mobiele telefoons. Daarmee willen ze een vuist maken tegen de sterke positie die Apple heeft met zijn App Store voor de iPhone.

De alliantie bestaat uit 24 telecomaanbieders, waaronder giganten als Vodafone, Deutsche Telekom en NTT DoCoMo.

De mobieltjesfabrikanten Samsung, LG en Sony Ericsson ondersteunen ook het initiatief, zo maakten ze maandag bekend op het Mobile World Congress in Barcelona.

Volgens de initiatiefnemers is de softwaremarkt voor mobiele telefoons nu te gefragmenteerd. De bedrijven zeggen samen meer dan drie miljard klanten te kunnen bereiken.

Succes

Apple begon in de zomer van 2008 met de verkoop van software voor de iPhone. De App Store van het Amerikaanse concern is een groot succes. In totaal zijn er meer dan 140.000 softwareprogrammaatjes te verkrijgen.

Andere mobieltjesfabrikanten zijn ook softwarewinkels begonnen, maar die zijn nog lang niet zo succesvol doordat er veelal te weinig aanbod is.

De mobieletelecomwereld is zich dankzij Apple de afgelopen jaren veel sterker gaan richten op software.

''Het gaat nu meer om de binnenkant dan om de buitenkant'', zegt marketingmanager Erwin van der Valk van Samsung over de omslag.

Afwezigen

Opvallende afwezigen in de nieuwe alliantie zijn Google, Microsoft en Nokia. Zij hebben al fors geïnvesteerd in eigen platforms voor de verkoop van software.

Microsoft geeft zijn winkel maandag waarschijnlijk een impuls met de aankondiging van een nieuw besturingssysteem voor mobiele telefoons.

MeeGo

Nokia en Intel kondigden in Barcelona aan hun besturingssystemen Moblin en Maemo voor de mobiele telefoon samen te gaan voegen onder de naam MeeGo. Hiermee willen ze concurrentie van andere nieuwkomers in de industrie, zoals Google en Apple het hoofd te bieden.

Beide fabrikanten baseren hun software op Linux, een opensource besturingssysteem waarvan de broncode vrij te verkrijgen is. Behalve op mobiele telefoons moet de software ook geschikt worden om op andere apparaten te draaien, zoals televisies en autoradio's.

Het idee achter het platform is dat de gebruiker overal bij zijn persoonlijke programma's en gegevens kan. Een eerste versie van MeeGo moet in het tweede kwartaal beschikbaar komen.