AMSTERDAM - Nokia is niet verantwoordelijk voor het ontploffen van mobiele telefoons van dat merk, dat schrijft het Financieele dagblad op basis van onderzoek van TNO. Een afdeling van de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek doet onderzoek naar lithiumbatterijen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de ontploffingen.

De batterijen worden wereldwijd geprefereerd vanwege hun hoge energiedichtheid. "Maar omdat deze energie is opgeslagen in een klein volume kan de batterij bij kortsluiting, bijvoorbeeld ten gevolge van een val, gaan smelten of branden, of zo u wilt, ontploffen", vertelt Dick Schmal die de coördinator is van de afdeling.

Nokia wijt het probleem van de ontploffingen aan het gebruik van niet-originele batterijen. Vorige week ontplofte een mobieltje in de broekzak van een Vietnamees meisje. Zij werd met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Eerder deden zich twee vergelijkbare incidenten voor met Nokia-mobieltjes in Hengelo en Amsterdam.

Schmal van TNO vindt de uitleg van Nokia 'redelijk overtuigend. Meestal zijn naleverbatterijen niet afgestemd op de mobiele telefoons.' Zowel fabrikanten als onderzoeksinstellingen en TNO zijn druk bezig om zowel de elektronica in het mobieltje als de chemische samenstelling van de batterij te verbeteren. Wat deze veiligheidsverbeteringen lastig maakt stelt Schmal, is dat ze ten koste kunnen gaan van de kwaliteit en de duurzaamheid van de batterijen.