AMSTERDAM - Platenlabel Warner wil muziek uit zijn catalogus niet langer in licentie geven aan bedrijven die de liedjes gratis streamen via internet.

Juist die vorm van exploitatie is op internet aan een flinke opmars begonnen. Populaire diensten als Last.FM en Spotify bieden hun gebruikers de mogelijkheid om, bijvoorbeeld in ruil voor het beluisteren van reclame, onbeperkt legaal naar muziek te luisteren via internet. De liedjes kunnen dan niet worden gedownload.

Topman Edgar Bronfman Jr. van Warner zei dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers van zijn bedrijf dat dergelijke diensten "duidelijk niet rendabel zijn voor de muziekindustrie". Hij liet weten dat Warner niet langer toestemming geeft voor gratis online streaming, zo meldt de BBC.

Of dat betekent dat Warner de bestaande licenties voor gratis streaming gaat intrekken, is onduidelijk.

Betaalde streams

Volgens Bronfman gaat Warner zich richten op betaalde streamingdiensten, die de potentie zouden hebben om gebruikers te bereiken die geen gebruik maken van downloadwinkels als iTunes. Klanten zouden de betaalde streams los kunnen afnemen, maar ook kunnen aanschaffen in combinatie met bijvoorbeeld een mobiel telefoonabonnement.

Het aantal potentiële abonnees van zulke diensten is volgens Bronfman vele malen groter dan de groep muziekliefhebbers die online liedjes koopt bij iTunes. Hij denkt "honderden miljoenen, zoniet miljarden mensen" te kunnen bereiken met betaalde streams.