Slachtoffers uitgescholden via Facebook

LONDEN - Dertig pagina's van het sociale netwerk Facebook zijn op last van de Britse minister van Justitie Jack Straw verwijderd, omdat gevangenen ze gebruikten om hun slachtoffers uit te schelden.

Dat heeft de BBC donderdag gemeld.

Gevangenen gebruikten hun via het lichaam gesmokkelde telefoons om toegang te krijgen tot hun profielen op Facebook, waar ze familie en vrienden van de slachtoffers uitscholden en bang maakten.

De minister besloot na een ontmoeting met slachtoffers om de pagina's te verwijderen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei duidelijk te hebben gemaakt aan Facebook dat zulke pagina's niet actief mogen zijn, omdat ze erg kwetsend zijn voor slachtoffers en hun naasten. Facebook heeft de pagina's binnen 48 uur verwijderd.

Afstandbediening

Een van de gedetineerden meldde via Facebook dat hij ''misschien wel vastzat, maar niet was verdwenen''. Hij zei dat hij een afstandsbediening wilde ''om mensen uit te doen of te verwijderen als dat nodig is''.

Volgens minister Straw is er ook bewijs dat familie van sommige gevangenen namens hen berichten heeft achtergelaten op de Facebookprofielen.

Om de telefoonsmokkel te bestrijden, worden bezoekers van gevangenissen verplicht op een stoel plaats te nemen die hun lichaam intern scant.

Tip de redactie