GENEVE - Draadloos internetten lijkt volwassen te worden. De problemen met de veiligheid zijn voor een groot deel opgelost. Door de bescherming van het open netwerk is het lastiger om in te breken op het netwerk van iemand anders. Dat bleek maandag tijdens de ITU Telecom World 2003, de telecombeurs in Genève.

Bij WiFi (de afkorting voor Wireless Fidelity) communiceren computers met elkaar via een speciale radiofrequentie. De bandbreedte - de hoeveelheid informatie die kan worden verzonden - is veel groter dan via modem, kabel- of ADSL-aansluiting. Het gebruik van WiFi groeit hard, maar een nieuwe techniek met een veel groter bereik hijgt in de nek van WiFi.

WiFi, met een lokaal bereik, moet vooral vrezen voor grote broer Wimax. Het bereik van Wimax is meerdere kilometers, in plaats van de enkele meters van WiFi. WiFi stond eerder bekend als tamelijk onveilig, omdat het werkt met een open netwerk.

Zo heeft de Soupstore, een restaurant in Amersfoort recentelijk nog het netwerk moeten aanpassen. Het restaurant wilde als extra service de gasten gratis draadloos internet aanbieden. De bovenbuurman bleek echter ook een stralingspunt voor WiFi te hebben, waardoor er op elkaars netwerk werd geïnternet.

Toegangscode

"Door de invoering van een nieuwe standaard voor WiFi, is het netwerk lastiger te kraken. De toegangscode verandert automatisch elke paar seconden, dus het is voor hackers erg moeilijk om in te breken", zegt B. Grimm, marketingdirecteur van de WiFi Alliance, de belangenbehartiger van draadloos-internetorganisaties.

Deze techniek is verplicht vanaf september. Laptops die na deze periode zijn gemaakt, zijn er al mee uitgerust. Grimm verwacht dat er dit jaar in totaal dertig miljoen WiFi-kaarten worden verkocht, dat is goed voor een totale omzet van ongeveer 2 miljard euro.

Over enkele maanden worden zelfs de eerste mobiele telefoons met WiFi erin verwacht. Philips heeft al chips gemaakt die daarvoor geschikt zijn. Die komen in het eerste kwartaal van volgend jaar op de markt. Het elektronicaconcern wil niet zeggen welke fabrikanten van mobiele telefonie er gebruik van gaan maken.

Wimax kan een concurrent worden van kabelbedrijven die bezig zijn om glasvezelverbindingen naar de huiskamer te brengen. Met glasvezel kan een veel snellere internetverbinding gemaakt worden dan nu mogelijk is via de kabel of ADSL-verbinding. Glasvezel ligt al in grote ringen om Nederlandse steden heen. De laatste meters tot aan de huiskamer zijn echter een hele dure investering voor bedrijven omdat de straten moeten worden opengebroken.

"Met Wimax zijn die laatste meters glasvezel overbodig omdat met een antenne via radiostraling ook snel internet mogelijk is", zegt M. LaBreque, directeur van Wimax en marketing manager van de draadloze divisie van chipfabrikant Intel. Volgens haar hebben kabelbedrijven echter nog geen interesse getoond om samen te werken. Internetbedrijven zijn wel erg geïnteresseerd.